KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
VYSOČINA
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

30 Vysočina [ Turistická oblast ]

VELKÉ DÁŘKO ŽĎÁRSKÉ VRCHY NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU ŽĎÁR NAD SÁZAVOU SÁZAVA TŘEBÍČ ZELENÁ HORA JIHLAVA TELČ PELHŘIMOV HAVLÍČKŮV BROD VELKÉ DÁŘKO ŽĎÁRSKÉ VRCHY NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU ZELENÁ HORA SÁZAVA PELHŘIMOV ŽĎÁR NAD SÁZAVOU TŘEBÍČ TELČ HAVLÍČKŮV BROD JIHLAVA Vysočina
...ohňostroj inspirace...
Kde začít, když tabule je tak bohatě prostřena? I když připustíme, že centrem Vysočiny je Jihlava, někdejší stříbrná pokladnice Českého království, o slovo se hlásí další města - Telč a Třebíč, obě chráněná UNESCO, Pelhřimov, Velké Meziříčí, Přibyslav a Humpolec s jedinečnými muzejními expozicemi, Havlíčkův Brod s částečně dochovaným opevněním, město sklářů Světlá nad Sázavou, malebný Pacov, město betlémů Třešť i Polná se zachovalým komplexem židovských památek. Je to kraj drsný, krásný, plný proměn a romantiky, který sahá od jihočeských rybníků až k okraji Hané. Co se týče přírodních krás, najdete je tu všude a ve všech podobách; ne nadarmo se Vysočina počítá k ekologicky nejzachovalejším oblastem České republiky. S každou roční dobou se tu otvírá ráj všech vyznavačů aktivního pohybu - svědčí o tom hustá síť značených tras pro cyklisty i pěší, vodní plochy pro milovníky vodních sportů a řeky pro vodáky, rybolovné revíry a v zimě hustá síť běžeckých stop.

- Telč - jedno z nejkrásnějších měst České republiky, náměstí s měšťanskými domy s renesančními štíty a podloubími, renesanční zámek. Historické jádro města zapsáno na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
- Jihlava- díky těžbě stříbra kdysi jedno z nejbohatších měst země, řada historických památek a zachované mohutné hradby. Muzeum s expozicí těžby stříbra, přístupný labyrint podzemních chodeb, zoologická zahrada, aquapark.
- Kostel sv. Jana Nepomuckého - hřbitovní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, perla barokní gotiky architekta G. Santiniho, zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Hřbitov lemovaný arkádami ve tvaru deseticípé hvězdy.
- Hrad Lipnice - částečně rekonstruovaný středověký hrad s kaplí sv. Vavřince. Zbrojnice, expozice gotických kamenných kachlů, kaple a rozsáhlá sklepení, vyhlídková věž. V obci památník spisovatele J. Haška.
- Třebíč - jedinečně zachovalá židovská čtvrť se dvěma synagogami, společně s románsko-gotickou bazilikou sv. Prokopa a cenným židovským hřbitovem zapsaná na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
- Zámek Jaroměřice nad Rokytnou - rozsáhlý barokní zámecký komplex s farním kostelem sv. Markéty, francouzskou zahradou a anglickým parkem. Stylově zařízené interiéry s hodnotnou sbírkou hudebních nástrojů a porcelánu.
- Hrad Kámen- hrad ve stylu románské gotiky se stylovými interiéry a výjimečnou expozicí motocyklů. Na skále kolem hradu největší alpinium v České republice se skalničkami a trvalkami.
- Kralice nad Oslavou - tvrz, kde v 16. století sídlila tajná tiskárna Jednoty bratrské a kde byla vytištěna Bible kralická. Památník tiskárny s unikátními archeologickými nálezy původních tiskařských liter.
- Náměšť nad Oslavou - barokně upravený renesanční zámek. V interiérech cenná sbírka historických tapiserií od renesance do 19. století. Oblíbené letní sídlo prezidenta E. Beneše.
- Polná - zachovalý komplex židovských památek, synagoga z roku 1684, rabínský dům s průchodem a rabínský plácek. Zachovalý dům, kde žil L. Hilsner.
- Pelhřimov - historické jádro s původním opevněním. V jedné ze středověkých bran Muzeum rekordů a kuriozit s originálně pojatou expozicí, v bývalé šatlavě muzeum vězeňství s mučírnou.
- Křemešník - oblíbené výletní a poutní místo s kostelem Nejsvětější Trojice, ambity a dvěma kaplemi na vrcholku kopce Křeměšník (765 m). Poblíž pseudoslohová vila Větrný zámek a rozhledna.
- Želiv - premonstrátský klášter založen v první polovině 12. století, obnoven v duchu barokní gotiky (G. Santini). Kostel Narození Panny Marie, knihovní sál s freskami, křížová chodba, secesní schodiště s barokní dřevořezbou.
- Velké Meziříčí - město pod dálnicí Praha - Brno, v prostorách zámku expozice věnovaná výstavbě silnic a dálnic v České republice a modelům mostů.
- Westernové městečko Šiklův mlýn - originální areál se saloony, cukrárnami, hernami, hotely a restauracemi. Život lidí z dob osídlování Divokého západu, rodeo aréna, ZOO, muzeum, indiánská vesnice. Bohatý program, letní tábory.
- Mohelenská hadcová step - jedna z nejznámějších stepí České republiky s pozoruhodnou faunou a florou, naleziště moravských vltavínů. Naučná stezka s jarním a podzimním okruhem, poblíž na Zeleném kopci rozhledna Babylon.
- Dalešický pivovar - areál bývalého pivovaru, známého z filmu Postřižiny. Dnes muzeum pivovarnictví.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 24.03.2005 v 11:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
Zprávy horské služby
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba